Téli kárászok

Harangi Csaba
Téli kárászok

Mindjárt február van és két hete nem horgásztam, idegszálak pattanásig feszülve, néha gyengének érzem magam majd, mint mindig felállok a képzeletbeli padlóról és újra nekifutok a következő napnak. Úgy néz ki a sok gondot félre lehetne söpörni egy csendes horgászattal,bármi történt is mostanában, vagy inkább pont azért!

 

 

Mindjárt február van és két hete nem horgásztam, idegszálak pattanásig feszülve, néha gyengének érzem magam majd, mint mindig felállok a képzeletbeli padlóról és újra nekifutok a következő napnak. Úgy néz ki a sok gondot félre lehetne söpörni egy csendes horgászattal,bármi történt is mostanában, vagy inkább pont azért!

A garázsba lemegyek, nézem miből lehet keverni valami finomat és jót a kárászcsordák részére, már ha megtalálom őket a termálban és épp van kedvük enni. Speciál-Mix Turbó Bream ezt fogom keverni, ebben nem lehet csalódni már az illati is olyan vonzó, ha hal lennék megállnék a víz alatt úszás közben pár csipegetésre mindenképp. A fúrógép beindul, majd hamar rendbe teszi az anyagot, már csak fél óra pihentetés majd újra nedvesítés, finomhangolás és rendben is az etetőm. 

Irány még a konyha is, ott készítek egy kis kenyércsalit is, nem árt ha van nálam hisz ezek a halak egész nyáron strandon napozó turisták által vannak etetetve kenyérrel, szóval szeretik az biztos.

Minden kész mehetek Zoliért és irány a termál Hajdúszoboszlón, mivel ez az egy szabad vízfelület található a környéken, sok választásunk nincs.

Iszonyat ködöt kapunk, még szerencse hogy van az úton középen fehér csík, legalább tudjuk hogy az úton vagyunk!! A tavon sincs másképp, még egy támpontot sem lehet találni, hogy tudjuk merre dobáljuk az etető kosarat, minden tejködbe van burkolózva. 

Végre a helyünkre érünk, lehet felállítani a versenyládát  és a hosszú előkék előkerülnek, itt legjobban ez vált be, nem igazán methodozunk most. Etetés, persze csak néhány dobásnyi, nem kell túlzásba vinni, legalább megtudom hogyan működnek a felszerelések amiket hoztam ma, mégiscsak a téli karbantartás után kerülnek bevetésre. 

Minden tökéletes, elégedett vagyok a botokkal, orsókkal jöhet a 2016-os szezon és persze a halak, de most még a csontig hatoló hidegben nem akarnak kapni. Türelemmel cserélgetem a csalikat és addig is minden dobásra alakul a víz alatt az etetésem. 

Végre már csak megindul a kapás, bár alig láthatóak a kapások, épp csak hozzáér a csalihoz, egy-egy ütés és vége a kapásnak. Így nem lehet őket megfogni, finnyásak nagyon is! Akkor most másképp csináljuk!! Bedobás, botot leteszem a feeder karra, majd nem feszítem be a spiccet göbére, hagyom kicsit lazán zsinórt és elhúzza! De még hogy, jó kárászok jönnek sorban. Jó a módszer, ami persze természetesen Zoli ötlete, de nagyon örülök neki így legalább felmelegedünk ebben a ködös hideg téli időben. 

Később már felbátorodnak és a jó etetőanyag megteszi hatását ott lehet tartani az etetésen és a kapások eldurvulnak, néha még a könnyű pálcát is leveszik a nagy kárászok, alakul az örömpeca érzése!  

Beindul a nagyüzem, felváltva szákoljuk őket és jókat nevetünk a vízparton ez hiányzott már mindkettőnknek nagyon is, pokolba a számítógéppel és az embereket beszűkítő facebokkal, ez a valóság! Itt nyálkás a kezed a haltól és elgémberedve próbálsz csalizni, a cipődön a sár már nagyobb mint maga a cipő, a hideg téli szél átbújik a kabátodon, de mégis horgászol és nem okos telefont bámulsz kifejezéstelen arccal…Mire délután lesz, szép terítéket fotózunk mindketten és nagyon jót tett nekünk ez a horgászat.

Meg tudtuk beszélni, hova és mikor megyünk majd és hogy is lesznek a versenyeink. Igazi január végi kárászozás volt ez és lám a keszeges Speciál-Mix Turbó is megtette kellő hatását…

 

Harangi Csaba

Fotó: Fekécs Zoltán és Harangi Csaba